pondělí 22. srpna 2016

Stráž nad Nežárkou

Na pokračování.......toulky po památkách

Počasí nám tenkrát přálo a od nás z kempu to nebylo až tak daleko.Prostudovali jsme turistickou mapu.......původně jsme se chtěli vydat stezkou,ale pak jsme zvolili variantu po silnici.Ono to značení není vždy přehledné a další horor už ne.
Nebyli jsme sami kdo si zvolil tuto variantu.Autem tam dojedete asi za 20 minut....cca 18 km......nám to trvalo o mnoho déle,ale pokud trochu víc šlápnete  a jedete a jedete.....tak tam v pohodě také docela brzy dojedete.

Tak a jsme konečně u zámku




Za války objekt obsadil wehrmacht, později pohraniční stráž. Nakonec zde byl Ústav sociální péče, a to až do roku 1995, kdy byl v restituci navrácen majitelům; ti jej nabídli k odprodeji.
O přestavbě hradu na zámek se dočtete ZDE

Použito z webu (http://www.zamekstraz.cz/)
a i zde se dočtete více

Tento historicky velmi vzácný objekt nebyl nikdy přístupný veřejnosti. Veřejnosti byl zpřístupněn 6. května 2006, kdy jej slavnostně otevřela manželka prezidenta ČR paní Livie Klausová, hejtman JČ kraje a současná majitelka zámku paní Radoslava Doubravová.

Je zde největší expozice Emy Destinové(významná operní pěvkyně) a její žačky a pokračovatelky Emy Destinové......operní pěvkyně Jarmily Novotné.
Naleznete zde i věštírnu.......komnatu duchů a tajnou únikovou hradní chodbu.

Okolí zámku nádherně upraveno.

Mějte se hezky Marťula



5 komentářů:

  1. Krásný výlet!Pohodové dny přeji...V.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Marti, opět jste navštívili krásná místa. Obdivuji tě kolik km.našlapete. Navštívit komnatu duchů, to by bylo zajímavé☺.
    Marti přeji ti krásné a sluníčkové dny, pa Z❤

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Zdeni
      No, viď já se kolikrát také divým.Je to dobrá rozcvička.Pro mě lepší jak chůze.
      Měj se sluníčkově Marťula

      Vymazat
  3. Marti, asi jsem tam nikdy nebyla a tak moc děkuji za fotky i reportáž!
    Měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat

VYBRANÝ PŘÍSPĚVEK

LEVANDULOVÉ ♥

Každý rok se těším na voňavá kvítka levandule.......nastal čas..... sklízím a tvořím. Tak tady je moje první levandulové tvoření.......a ...