neděle 16. července 2017

SKALNÍ HRAD DRÁBSKÉ SVĚTNIČKY

Zase jsme obuli toulavé boty......jeli  jsme směr MLADÁ BOLESLAV,MNICHOVO HRADIŠTĚ.........opět jsme měli více památek za pouhopouhý jeden den.
Počasí během celého dne  nám přálo.....ráno nejdříve sluníčko,pak se krapet zamračilo....jednu dobu to vypadalo že bude pršet,ale nakonec bylo bezva.
Toto místo jsme původně neměli vůbec v plánu......ale dobře, že bylo tak blízko místu, které jsme měli na našem seznamu a udělali jsme dobře,že jsme se sem zajeli podívat.
DRÁBSKÉ SVĚTNIČKYjsou pozůstatky původně dřevěného hradu na pískovcových blocích v katastrálním území Dneboh v okrese Mladá Boleslav, 4 km východně od Mnichova Hradiště.
Kudy jsme šli.........z obce DNEBOH
Trasa po modré značce vede kousek lesem do kopce, cca 300m a poté po schodech a mezi skalami, až dojdete k turistickému rozcestníku.....pak vylezete na skály.......výhledy nádherné....po skalách se musí chodit opatrně.....je tu jemný písek a dost klouže.

dočtete se
Hrad byl vybudován na pěti respektive sedmi skalních blocích, oddělených úzkými puklinami. V několika výškových úrovních 15-40 m vysokých skal jsou dochovány dvě desítky tesaných prostor různých funkcí, zbytky pěti chodeb, tesané základy po sedmi dřevěných stavbách a pěti mostních konstrukcích a tesaný žlab dokládající ukotvení dřevěné palisády. Na okrajích skal lze místy rekonstruovat dřevěné ochozy, mezi bloky jsou dochované dráže po uzavření puklin. Dominantou celé dispozice byla mohutná roubená věž chránící vstup do hradu po visutém nebo padacím mostě. Středověký vstup byl veden od východu, z bloků navazujících na souvislý skalní výchoz. Největší místností hradu je kaple – světnice s tesaným oltářem, odkrytým v r. 1921. Po dřevěných částech hradu se dochovaly dráže a kapsy po kotvících trámech









Příště půjdeme o kousek dál
Marťula

3 komentáře:

  1. Marti, byli jsme tam vlastně přesně před rokem po téměř dvaceti letech... Rádi jsme se vrátili. je to tak ja píšeš - krásné výhledy, romantika, i když trochu kluzká...
    Měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Krásný výlet, krásné fotky, krásné výhledy. Těším se na další fotky.
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Tvé fotky mi připomněly náš výlet tam. Je tam moc hezky. Takže díky za pěknou vzpomínku, kterou tvé fotky přivolaly.

    OdpovědětVymazat

VYBRANÝ PŘÍSPĚVEK

LEVANDULOVÉ ♥

Každý rok se těším na voňavá kvítka levandule.......nastal čas..... sklízím a tvořím. Tak tady je moje první levandulové tvoření.......a ...