čtvrtek 13. prosince 2012

Křížaly-sušená jablka

Najdete na webu
Křížaly  jsou sušené stroužky nebo plátky jablek či hrušek  Vyznačují se sladkou až kyselou chutí - to podle použití odrůdy jablek. Jsou měkce tuhé, většinou žluto-hnědé barvy. Tradičně se připravují rozkrájením jablka na stroužky. Suší se na tácech, lískách s nepotištěným papírem, nebo zavěšené na provázku. stopkabubák a jádro se odstraňují vždy, slupka se většinou ponechává. Ve velkovýrobě se suší v sušičkách. Někdy se využívají i jako vánoční dekorace.
Správně usušené křížaly jsou pružné, nelámou se a mají žlutohnědou barvu.
Z křížal se připravuje i lahodný čaj:  Propláchnuté křížaly se zalijí vodou a vaří skoro do změknutí. Po přecezení se ochutí medem a citrónovou šťávu.



Háčkované vločky
Dnes za mnou přijel Adámek a dostal rybičku od Helenky a moc se mu líbila jak chrastí.
Přeji všem hezký večer
Marťula

6 komentářů:

  1. jeeej to s tymi jablckami je aky skveli napad, dakujem :)

    OdpovědětVymazat
  2. Marti,to mám obrovskou radost,že se Adámkovi rybka líbila.
    Krásný den,Helča Z.

    OdpovědětVymazat
  3. Krásně usušený příspěvek a Adámek, to je třešnička na dortu!
    Hezký večer, Marti!
    Helena

    OdpovědětVymazat
  4. Marti krasne fotky, super napad s jablckami!
    Prajem peknu nedelu :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, taky suším a pak i papám. Měj se Margita

    OdpovědětVymazat