pondělí 8. ledna 2018

KVÁSKOVÝ CHLEBA


MŮJ PRVNÍ KVÁSKOVÝ CHLEBA......dlouho jsem hledala ten správný recept......sledovala různá videa a prohlížela weby.......no, a pak jsem se do toho pustila.
Vyčetla jsem, jak založit kvásek..........chleba jsem samozřejmě pekla,ale ten z droždí.....pořád mě lákalo vyzkoušet ten kváskový.

Na založení kvásku jsem použila ŽITNOU MOUKU tmavou chlebovou(PENAM)
Do nádoby s víčkem jsem si dala 4 lžice mouky,a vlažnou vodu..lžící zamíchala a vytvořila hustou hmotu....na nádobu položila víčko a nechala při pokojové teplotě do druhého dne odpočívat.Druhý den jsem kvásek přikrmila...rozmíchala,přidala 3 lžíce mouky vlažnou vodu a opět promíchala a zakryla.Třetí den jsem vše opakovala,bylo vidět jak kvásek pěkně pracuje.Čtvrtý den jsem odebrala část kvásku do nové sklenice a dala do ledničky.V původní nádobě  jsem si ponechala necelé  dvě lžíce a opět stejně přikrmila.Pátý den jsem si připravila mísu dala  jsem do ní 150g mouky,60g kvásku a 150ml vody....zamíchala a nechala jsem si to do druhého dne rozkvasit.

                                                                       TAKTO TO VYPADÁ PO ROZKVAŠENÍ

PŘED PEČENÍM

Na hnětení těsta jsem použila domácí pekárnu
Přendala do ní rozkvašenou hmotu,nalila 350 ml vody....přidala sůl,kmín a 300g žitné chlebové mouky,300g pšeničné mouky.
Po dokončení programu v pekárně jsem si těsto dala na vál, a zapracovala do něj předem namočená SLUNEČNICOVÁ SEMÍNKA a hnětla a překládala.....
Ošatku jsem si vysypala moukou a vložila do ní vytvarovaný chléb.
Poté nechala zhruba 3,5 hodiny kynout.
Nechala jsem vyhřát troubu s dvěma plechy na 250 stupňů,.....na jeden se sesune připravený chléb na pečícím papíru, a do druhého se nalije voda k zapaření trouby.
Pekla jsem cca 15 minut na 250 stupňů,pak vyndala  plech se zbytkem vody a snížila teplotu na 180 stupňů a dopékala chléb.Chléb jsem pekla zhruba 45 minut.....poklepala jsem zespoda na něj a pěkně zněl.
Dala na mřížku chladnout.

Tak, to je moje první zkušenost z pečení kváskového chleba.

JE OPRAVDU MOC DOBRÝ
HEZKÝ VEČER 
MARŤULA


6 komentářů:

  1. Super první kváskový chléb. Já kváskuji už čtyři roky, chléb v obchodě dávno nekupujeme.
    Přeju hezké dny.

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá báječně. Já stále peču z droždí, na žitný kvásek jsem si stále netroufla, snad to překonám a dokopu se k činu :o).
    Ála

    OdpovědětVymazat
  3. Chlebík vypadá báječně, chleba taky peču. Tedy doposud jen z droždí. Ale podle tohoto receptu to konecne taky zkusím z kvásku. Zuzana

    OdpovědětVymazat
  4. Chlebík vypadá báječně, chleba taky peču. Tedy doposud jen z droždí. Ale podle tohoto receptu to konecne taky zkusím z kvásku. Zuzana

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Marťulko,
    šikulko.Chlebik vypadá úžasně.Ja jsem kváskový zkusila jednou a moc doma neuspěl.Bezlepkové mi jdou,ale s kváskem nějak bojuji.
    Měj se moc hezky.Z ❤

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, tak to jste mě tak navnadila!Chlebík máte jak malovaný. Dosud jsem pekla chleba jen z droždí, sháněla jsem i kvásek v pekařství, nikde neměli..Zdá se jednoduché si ho vyrobit, zkusím to tedy podle vašeho návodu. Moc jste mě potěšila, zapojím samozřejmě pekárnu, e to neskutečný pomocník - těším se na tu vůni..Krásné dny, Libuš

    OdpovědětVymazat

VYBRANÝ PŘÍSPĚVEK

LEVANDULOVÉ ♥

Každý rok se těším na voňavá kvítka levandule.......nastal čas..... sklízím a tvořím. Tak tady je moje první levandulové tvoření.......a ...