neděle 5. června 2016

Sirup....domácí limonády

Právě začíná kvést černý bez.....a tak proč si neudělat domácí bezový sirup..........a tak jdu na bezinky.

Domácí bezový sirup
Na 1 litr sirupu budete potřebovat:
10 kusů květů černého bezu
1 litr vody
1 kg cukru
30 g kyseliny citronové
šťáva a kůra z jednoho citrónu

Od květů odstřihneme stonky,dobře omyjeme a dáme do nádoby se šťávou a kůrou z citrónu.Přidáme kyselinu citrónovou.Promícháme a necháme v nádobě.
Vodu s cukrem přivedeme k varu,občas mícháme, aby se cukr dobře rozpustil.Pak odstavíme a necháme zchladnout na cca 40 stupňů.
Nalijeme do nádoby s bezem a přikryjeme.Ponecháme asi 2-3 dny v klidu,pak přecedíme a dáme do lednice.
Musím říci,že je opravdu móc dobrý,

Máte rádi domácí limonády?Co třeba limonádu s mátou a meduňkou
 Hrst máty a meduňky omyjeme,přidáme cukr(třeba hnědý) každý jak má rád sladké....nemusí být vůbec.....můžeme i použít právě ten bezinkový sirup,2 oloupané citróny nakrájené na kousky.
To vše vložíme do mixéru cca 1 minutu,potom přes sítko přecedíme a vymačkáme, dolijeme vodou a přidáme led.
A nebo úplně jednoduše.....



A co pak zázvorová.......
Zázvor nastrouháme nahrubo,přidáme lístky máty..můžeme je pokrájet....přidáme třtinový cukr dle chuti....citrón nebo limetku (dobře omýt) pokrájíme na malé kousky.Přelijeme vroucí vodou a necháme vychladnout.Po vychladnutí přecedíme a dáme do džbánu který dolijeme vodou, můžeme vymačkat kdo má rád ještě jeden citrón i s dužinou.Opět přidáme led.

Nebo okurková......levandulová s mátou a limetkou.......no kombinací je mnoho.

Mějte se Marťula

4 komentáře:

  1. Marti u nás také navařeno. :-) Bezová šťáva vede u našich chlapců, já ujíždím na zázvorové. Je to teď parádní období limonád. Krásný den,pa Z.

    OdpovědětVymazat
  2. Mám moc ráda domácí limonády, bylinky na zahradě jen bují, tak si je taky užíváme!
    Marti, posílám pozdravy, Helena

    OdpovědětVymazat
  3. Dnes jdeme s kamarádkou na bez.

    OdpovědětVymazat
  4. Asi bych měla jít na bez, nalákala jsi mě.

    OdpovědětVymazat