Dalamánky a sálát

by - června 03, 2016

Slaninové dalamánky

Na slaninové dalamánky budeme potřebovat:
150 g žitné chlebové mouky
350 g hladké pšeničné mouky
13 ml octa
3 g kmínu
330 ml vlažné vody
10 g soli
větší polovina z kostičky droždí

Anglickou slaninu a já přidala i zelené olivy.Slaninu jsem nakrájela na velmi drobné kostičky a osmahla na pánvi.Po vychladnutí jsem ke slanině přidala olivy....taktéž nadrobno nakrájené

Do mísy dáme odvážené mouky,sůl,kmín,ocet, vlažnou vodu a rozdrobené droždí.Promícháme a přidáme směs z pánve.Kdo chce, těsto hněte v robotu, a kdo nechce tak těsto zpracovává ručně.
Mělo by vzniknout lehce lepivé těsto.Pokud lepí hodně přisypáváme mouku a hněteme a hněteme.
Necháme chvíli v klidu.Poté těsto rozdělíme na stejné díly...jeden kousek asi tak kolem 60 g.
Na pomoučněném válu z každého kousku uděláme bochánek a necháme cca 30 minut odpočívat.
Pak dalamánky opatrně vezmeme a na vlhké utěrce poválíme  a obalíme v žitné mouce.
Potom dáme dalamánky na plech a ještě je necháme asi 30 minut kynout.

Dejte si předem zahřát troubu  troubu na 250 stupňů.

Když dalamánky zvětší svůj objem nařízneme každý nožem(zoubkatým)podélně a řez namočíme vodou za pomoci  mašlovačky.Můžeme posypat solí a kmínem.Do trouby dolu si dáme plech s vodou a vložíme plechy s dalamánky(ty nejlépe dát na pečicí papír).....pečeme cca kolem 10 minut...pak plech s vodou odstraníme a pečeme dalších 12-15 minut již při teplotě 180 stupňů aby vytvořily kůrku.


Mohu říci,že skutečně tak chuťově dobrý dalamánek jsem ještě nejedla.
Křupavý na povrchu,uvnitř měkký.......myslím dobré těsto i na chleba.
Musí tam být ale ta žitná mouka.
Tak teď jsem si to pochválila a jdu si dát ještě jeden.........ve spojení z tím salátem to opravdu nemá chybu.
Určitě vyzkoušejte.

SALÁT
Pórek,ředkvičky,pečené kuřecí prso,petržel a pažitka,
sůl,pepř,zakysaná smetana a dvě lžíce majolky.
Můžeme přidat pár kapek citrónu.


Dobrou chuť!

Přeji Vám všem klidný a pohodový víkend
Marťula

You May Also Like

7 komentářů

  1. Marti, určitě recepty vyzkouším, dalamánky vypadají opravdu luxusně. Měj se hezky.

    OdpovědětVymazat
  2. Paaaani to je ale dobrotka...aaach ale by som si dala. Fotky uplne luxusne.

    OdpovědětVymazat
  3. Chybí mi v receptu droždí množství,jinak vypadají výborně,

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc....to nejdůležitější jsem zapoměla

      Vymazat
  4. Marti hned bych moc ráda ochutnala.:-)
    Ukládám si recept. Krasný den,pa Z

    OdpovědětVymazat
  5. Mňam, určitě vyzkouším!
    Marti, měj hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat

Google+ Followers

Instagram