pátek 3. června 2016

Dalamánky a sálát

Slaninové dalamánky

Na slaninové dalamánky budeme potřebovat:
150 g žitné chlebové mouky
350 g hladké pšeničné mouky
13 ml octa
3 g kmínu
330 ml vlažné vody
10 g soli
větší polovina z kostičky droždí

Anglickou slaninu a já přidala i zelené olivy.Slaninu jsem nakrájela na velmi drobné kostičky a osmahla na pánvi.Po vychladnutí jsem ke slanině přidala olivy....taktéž nadrobno nakrájené

Do mísy dáme odvážené mouky,sůl,kmín,ocet, vlažnou vodu a rozdrobené droždí.Promícháme a přidáme směs z pánve.Kdo chce, těsto hněte v robotu, a kdo nechce tak těsto zpracovává ručně.
Mělo by vzniknout lehce lepivé těsto.Pokud lepí hodně přisypáváme mouku a hněteme a hněteme.
Necháme chvíli v klidu.Poté těsto rozdělíme na stejné díly...jeden kousek asi tak kolem 60 g.
Na pomoučněném válu z každého kousku uděláme bochánek a necháme cca 30 minut odpočívat.
Pak dalamánky opatrně vezmeme a na vlhké utěrce poválíme  a obalíme v žitné mouce.
Potom dáme dalamánky na plech a ještě je necháme asi 30 minut kynout.

Dejte si předem zahřát troubu  troubu na 250 stupňů.

Když dalamánky zvětší svůj objem nařízneme každý nožem(zoubkatým)podélně a řez namočíme vodou za pomoci  mašlovačky.Můžeme posypat solí a kmínem.Do trouby dolu si dáme plech s vodou a vložíme plechy s dalamánky(ty nejlépe dát na pečicí papír).....pečeme cca kolem 10 minut...pak plech s vodou odstraníme a pečeme dalších 12-15 minut již při teplotě 180 stupňů aby vytvořily kůrku.


Mohu říci,že skutečně tak chuťově dobrý dalamánek jsem ještě nejedla.
Křupavý na povrchu,uvnitř měkký.......myslím dobré těsto i na chleba.
Musí tam být ale ta žitná mouka.
Tak teď jsem si to pochválila a jdu si dát ještě jeden.........ve spojení z tím salátem to opravdu nemá chybu.
Určitě vyzkoušejte.

SALÁT
Pórek,ředkvičky,pečené kuřecí prso,petržel a pažitka,
sůl,pepř,zakysaná smetana a dvě lžíce majolky.
Můžeme přidat pár kapek citrónu.


Dobrou chuť!

Přeji Vám všem klidný a pohodový víkend
Marťula

7 komentářů:

  1. Marti, určitě recepty vyzkouším, dalamánky vypadají opravdu luxusně. Měj se hezky.

    OdpovědětVymazat
  2. Paaaani to je ale dobrotka...aaach ale by som si dala. Fotky uplne luxusne.

    OdpovědětVymazat
  3. Chybí mi v receptu droždí množství,jinak vypadají výborně,

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc....to nejdůležitější jsem zapoměla

      Vymazat
  4. Marti hned bych moc ráda ochutnala.:-)
    Ukládám si recept. Krasný den,pa Z

    OdpovědětVymazat
  5. Mňam, určitě vyzkouším!
    Marti, měj hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat