neděle 21. června 2015

Jen tak....no prostě neděle

První levandulové kytičky.
Ach ta nádherná vůně!Také máte rádi levanduli?
Co vše vyrábíte z levandule? Já mám ráda levandulové paličky,ty loňské po promnutí ještě nádherně voní,také trochu suším do polštářků nebo do ušitých srdíček.Loni jsem háčkovala levandulovou panenku,i to je pěkná dekorace.No prostě levandule kam se podíváte.I letos jinak nebude.


Meduňkovo- mátový sirup
s mou oblíbenou limetkou.
Tentokrát jsem dala cukr půl třtinový a půl krystal.
Nesmí se zapomenout na kysel.citronovou..Šťávu uchovávám v lednici.Je moc dobrá,alespoň nám chutná. 

Sušené květy pivoněk
Rozkvetly tak nějak moc rychle.pak přišel déšť  a lehly k zemi.Musela jsem je svázat,aby ta nádhera květů alespoň chvíli vydržela.
Ty co pomalu opadávaly jsem sušila v sušičce.Ta vůně......nádhera,netrvalo to dlouho i ten odstín je stejný.Loni jsem si sušila takto stolistou růži.I letos se na ni chystám.
Mezi polem,
vede stezka po které jezdíme na kole.
V dáli je vidět věžička Průhonického zámku.
Obdivovala jsem krásu obilí které v těchto místech roste,a nejen to,je zde plno vlčích máků,chrpy a heřmánek.Připomíná mě to moje dětství,bydlela jsem na vesnici,každý říkal v zapadákově.Já tedy bydlím na té vesnici pořád,ale přiblížila jsem se hodně ku Praze.


Hezký večer 
Marťula


5 komentářů:

  1. Marti, vůni levandule mám ráda, ale nesmí jí být moc, jinak mě rozbolí hlava.
    Sirup bude určitě výborný. Přidávám mátu, když dělám bezinkový sirup.
    Mám ráda vůni pivoněk. Pár květů jsem dala na chatě do vázy a voněla celá chata. Ještě jsem neměla odvahu pivoňky sušit, zkusím příští rok.
    Mám ráda pole s chrpou a vlčím mákem. Taky mi to připomíná dětství.

    OdpovědětVymazat
  2. Levanduľa je obľúbena aj u nas...ale ešte neotvorila celkom tu svoju nádheru. Tvoja je už krásne fialkova. Tešíím sa na ňu veľmi, na jej voňave tyčinky do skrine atď... Pivonky som usušiť nestihla ale zato mam nasušenú ružu stolistu, krásne vonia aj po usušeni. Pozdravujem a prajem krásny týždeň.

    OdpovědětVymazat
  3. Marti levanduli miluji. Také aktuálně zpracovávám. :-) Pivoňky jsem letos zkoušela usušit poprvé. A docela se zadařilo.
    Moje alergie už je na ústupu, tak už budeme moct vyrazit i do polí a užít si krásu polních květin.
    Měj se krásně. Lenka

    OdpovědětVymazat
  4. Také něco pořád suším ale levandule ještě u nás nekvete Obdivuju vždy vlčí máky u pole nebo velký lán zralého maku.Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Marti, krásně voňavý článek. Levandule je úžasná, nejen na zpracování, ale i jako rostlina - co ta všechno vydrží ... Sirup dělám podobný a je úžasný. A pivoňky - u nás jsou zatím ve stádiu poupat, tak doufám, že se mi povede taky nasušit, sázela jsem předloni na podzim a letos mají prvních pár květů.

    OdpovědětVymazat

VYBRANÝ PŘÍSPĚVEK

LEVANDULOVÉ ♥

Každý rok se těším na voňavá kvítka levandule.......nastal čas..... sklízím a tvořím. Tak tady je moje první levandulové tvoření.......a ...