čtvrtek 30. ledna 2014

Jak šel čas-ohlédnutí

Již delší dobu jsem si říkala, že bych si měla udělat pořádek ve fotkách.Tak jak jsem si je začala postupně všechny prohlížet,jsem dospěla k názoru
                                   JAK TEN ČAS LETÍ              
Letos v létě to budou 4.roky co jsme se přestěhovali do domku se zahradou.Domek před nastěhováním potřeboval rekostrukci, a po zabydlení jsme začali s venkovní úpravou zahrady a okolí domku.                            
Asi jako první jsme odstraňovali jakou-si skalku od domu a různé keře,květiny.
Potom přišlo na řadu plato beton pod sezením(na fotce je vidět,bylo tam pouze malé).
Představu o pergole jsme měli,ale nejdříve jsme si pořídili zahradní přístřešek,úplně obyčejný.
Pořídili zahradní sezení a bylo hotovo, do té doby,než se jednoho krásného večera přihnala strašná vichřice a krapet přístřešek polámala.
Poté jsme začali přemýšlet o pergole,ale až na další rok.
No a mezi tím přišla řada na chodník.
Práce to byla veliká,ale pod vedením manžela šlo pěkně vše od ruky.Zahrada je snad na samé břidlici.Něco se použilo na chodník,ostatní se nechalo odvézt.Takřka dva dni jsem vyndavala a prosévala zeminu v prostoru, kde jsou zasazeny buksusy a nasetý trávník.



Zde je pergola a její různé úpravy jak vně tak i okolo.
Loni přišla na řadu i dlažba.
U pergoly je zasazen smrček a stolistá růže.V době květenství se line nádherná vůně.
Smrček se na vánoce zdobí a rozsvěcí.Samozřejmě nemohu zapomenout na levanduli,ta je v zemi ,tak i v truhlíku.Loni jsem si osadila sukulenty starý stolek s lavorem.Po jedné její straně mám zasazeny bylinky,hlavně mátu,meduňku,saturejku.a rozmarýnu.Po další straně je dvouletý červený.trubač a z druhé strany žlutý.
Bezva posezení s ranní kávou,snídaní.......grilováním a hlavně k odpočinku a taky tvoření.
Již se těším..........


Další prací a to příjemnou bylo jezírko.To jsem si přála k narozeninám....a taky jsem ho dostala.I zde je vidět postup při práci.Dnes je již okolí porostlé jak skalničkami,keříky,které tam již byly,tak i vys.trávou a na vše dohlíží v letním období vodník spolu s  kocourem.Proč s kocourem?No v jezírku jsou ryby,je oploceno nízkým plůtkem a to kvůli  Maxíkovi , a taky kocour má klid na odpočinek.Max by se v něm nejspíš koupal,má rád vodu,vše podupal a nenechá kocoura na pokoji.

Jsou tady, na ně nesmím zapomenout jsou s námi  celou tu dobu.Maxík jako štěňátko a i vlastně kocourek byl asi 6.ti týdenní .
No o tobě se mluví hlídači!!!!!

No a na závěr nějaká ta květena.Kytiček,keřů hlavně rododendronů,azalek,hortenzii zde naleznete hodně.
Loni jsem si zakoupila hortenzii červenou(je vidět na obrázku),jsem zvědavá zda vydrží zimu a na jaře znova začne obrůstat a zvětší svůj objem.To bílé je květ magnólie.Mám i venkovní opuncii a i ta každoročně kvete(žlutá).

No a tady končí mé hrátky a vzpomínky s fotkami.
Mějte se hezky Marťula

Letí to letí


3 komentáře:

  1. Marti, taková retrospektiva je hodně užitečná - máte za sebou hromadu práce! A Maxík byl úžasné štěňátko!
    Moc krásně si šiješ a Adámek,to je taky takové rozkošné štěňátko - je to asi pěkný rarášek,viď!
    Moc zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Helenko
    No je hodně veselej,ale musím říci,že je opravdu hodný.Snaží se poslouchat a je dosti vnímavý.Snad mu to vydrží.je to můj mazel.No a Maxík o tom ani nemluvím,jsou spolu velký kamarádi.
    Hezký večer Mar´tula

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, máte to doma opravdu krásné. Je vidět velký kus práce a výsledek je úžasný. Za čtyři roky jste udělali velký kus práce. Krásný den Rija

    OdpovědětVymazat

VYBRANÝ PŘÍSPĚVEK

LEVANDULOVÉ ♥

Každý rok se těším na voňavá kvítka levandule.......nastal čas..... sklízím a tvořím. Tak tady je moje první levandulové tvoření.......a ...