čtvrtek 11. července 2013

Květy ze zahrady a trocha inspirace

První květ nového leknínu-nedávno zakoupeného.Abych pravdu řekla,nečekala jsem, že vůbec letos vykvete,dle toho jak vypadal.
Asi se mu u nás v jezírku zalíbilo.Barva květu je stejná, tak jak vypadala na obrázku.Uvidíme jak dále pokvete.




Keříky rozkvetlé levandule.Tento trs jak zde vidíte je loni koupená malá rostlinka v kontejnéru .
Vypadá,že jí bude dostatek,neb moje zahrada má cca 15 loňských a asi tak stejné množství nových trsů levandule.Levandule patří mezi mé oblíbené.



Ostrožka stračka
Tato krásná trvalka s bohatými květy je stálou ozdobou našich zahrádek a je v Čechách velmi rozšířená.Ostrožka - stračka patří k velmi nenáročným trvalkám. Půdu potřebuje hlubokou, kyprou a humózní, což v praxi docílíme přidáním kompostu již při výsadbě. Je vděčná za občasné přihnojení tekutým hnojivem. Vyžaduje dostatek vláhy a slunné stanoviště s chráněnou polohou před větrem.
Pozor!
Seřízneme-li včas odkvetlá květenství, zpravidla ostrožka-stračka vykvete ještě jednou na podzim. Pokud ostrožku-stračku vysadíme zjara, vykvete ještě v tom roce.   
Zahradní kaly dorůstají oproti téměř metrové pokojové kale jen do výšky od čtyřiceti do šedesáti centimetrů. Upoutají přepestrou paletou barev od bílé přes růžovou a mnoho odstínů žluté a oranžové až k rudým a tak fialovým kalám, že se jejich květy zdají téměř černé.
No a tady lilie od Květušky.
Zahradu zdobí i letos bohatě rozkvetlé hortenzie.



Povlaky na polštářky.V oddělení KIKA mě zaujala tato látka(je po slevě)Jinak by byla opravdu drahá a asi bych si jí nekoupila.Látka je dekorační a byla by bezva na závěs.Povlaky jsem ušila na 6.polštářků.


Přeji hezké letní teplé dny plné pohody a odpočinku.
Marťula


3 komentáře:

  1. Lilie, kaly, hortenzie - nádherné kytičky.

    OdpovědětVymazat
  2. Jé, moc hezky Ti to na zahrádce rozkvetlo! Pěkný den, Marie.

    OdpovědětVymazat
  3. Marťulko, moc pozdravuju..
    Vidím, že ti taky konečně vyrostly nějaké lilie. Jestli budeš chtít na podzim, tak se ozvi....

    OdpovědětVymazat

VYBRANÝ PŘÍSPĚVEK

LEVANDULOVÉ ♥

Každý rok se těším na voňavá kvítka levandule.......nastal čas..... sklízím a tvořím. Tak tady je moje první levandulové tvoření.......a ...