neděle 7. srpna 2011

♥Vranov nad Dyjí - Claryho kříž a zámek♥

Kříž z blanenské litiny vysoký 3 metry je postaven na poměrně málo navštěvovaném místě a nabízí nádhernou vyhlídku na dvě dominanty Vranova nad Dyjí - zámek a přehradu s jezerem.

Pěkný výšlap,zadýcháte se pěkně,ale ten výhled stojí opravdu za tu námahu.




Z webu
Zámek Vranov nad Dyjí ležící na jižní hranici českého státu asi 110 km od Vídně patří k nejpozoruhodnějším světským stavbám středoevropského baroka. Vznikl přestavbou ze zeměpanského románskogotického hradu, který je poprvé připomínaný k roku 1100. Současnou podobu mu vtiskli po ničivém požáru v roce 1665 hrabata Althannové. Ti na sklonku 17. století - podle projektu proslulého dvorního architekta Jana Bernarda Fischera z Erlachu - nejdříve postavili a vyzdobili impozantní sál předků, dominující zdejší členité krajině a výtvarně umocňující její osobitý půvab. Vzápětí vybudovali zámeckou kapli Nejsvětější Trojice jako jeho ideovou protiváhu. V 18. století pak přestavbu dovršili obytnými budovami čestného dvora. Zámek po nich získali polští Mniszkové, kteří přivedli k nebývalému rozkvětu proslulý vranovský závod na výrobu kameniny a porcelánu. S nimi spříznění hrabata Stadničtí ho drželi až do počátku druhé světové války. Dnes je jako národní kulturní památka situovaná v západní části Národního parku Podyjí v péči českého státu.


V uličce pod zámkem.
Již loni jsem na tomto místě obdivovala nádherné kaktusy,to jsme zde byli jen krátce a rozhodli jsme se tehdy že za rok sem pojedeme na týdenní dovolenou.Na toto místo jsem se vrátila a opět se kochala nádhernou sbírkou kaktusů.

Žádné komentáře:

Okomentovat

VYBRANÝ PŘÍSPĚVEK

LEVANDULOVÉ ♥

Každý rok se těším na voňavá kvítka levandule.......nastal čas..... sklízím a tvořím. Tak tady je moje první levandulové tvoření.......a ...