Křížaly jsou sušené stroužky nebo plátky jablek či hrušek Vyznačují se sladkou až kyselou chutí - to podle použití odrůdy jablek. Jsou měkce tuhé, většinou žluto-hnědé barvy. Tradičně se připravují rozkrájením jablka na stroužky. Suší se na tácech, lískách s nepotištěným papírem, nebo zavěšené na provázku. stopka, bubák a jádro se odstraňují vždy, slupka se většinou ponechává. Ve velkovýrobě se suší v sušičkách. Někdy se využívají i jako vánoční dekorace.
Správně usušené křížaly jsou pružné, nelámou se a mají žlutohnědou barvu.
Z křížal se připravuje i lahodný čaj: Propláchnuté křížaly se zalijí vodou a vaří skoro do změknutí. Po přecezení se ochutí medem a citrónovou šťávu.
Háčkované vločky
Dnes za mnou přijel Adámek a dostal rybičku od Helenky a moc se mu líbila jak chrastí.
Přeji všem hezký večer
Marťula
jeeej to s tymi jablckami je aky skveli napad, dakujem :)
OdpovědětVymazatMarti,to mám obrovskou radost,že se Adámkovi rybka líbila.
OdpovědětVymazatKrásný den,Helča Z.
Krásně usušený příspěvek a Adámek, to je třešnička na dortu!
OdpovědětVymazatHezký večer, Marti!
Helena
Moc krásné křížalky!!!
OdpovědětVymazatMarti krasne fotky, super napad s jablckami!
OdpovědětVymazatPrajem peknu nedelu :-)
Marti, taky suším a pak i papám. Měj se Margita
OdpovědětVymazat