neděle 8. dubna 2012

♥♥Píšťalka,pomlázka a jiné ♥♥



Z webu

Otloukej se píšťaličko,aneb jak si vyrobit píšťalku.
Vrbová píšťalka se správně dělá zjara,kdy jsou vrbové proutky plné mízy.
Z prutu vrby,kde nejsou žádná očka,uřízněte opatrně asi deseticentimetrový kousek silný jako malíček.Zářezem kolem dokola rozdělte kůru a její větší část střenkou nože naklepte,aby šla snadněji oddělit od dřeva.Když povolí,vyřízněte zářez,o který se vzduch rozráží a píská.Volný prut z kůry vytáhněte,oddělte ,jazyk"-malý kolíček mezi koncem a zářezem- a z jedné strany ho seřízněte.
Odříznutý "jazyk"vsunout zpátky do píšťalky z jedné strany,volný prut zkrátit zarovnat a vrátit ho na původní místo z druhé strany.


Nebo zde obrázkový postup PÍŠŤALKA


Pomlázka
Pomlázka je svazek různého počtu vrbových proutků spletených tradičním způsobem a ozdobených barevnými pentlemi. Její počátky sahají minimálně do středověku, kdy se o ní zmiňuje pražský kazatel Konrád Waldhauser, žijící ve 14. století. Slovo pomlázka vzniklo pravděpodobně od slova pomlazovat a šlehání dívek má symbolizovat předání svěžesti mladých jarních prutů. V Česku a na Slovensku má pomlázka mnoho jmenných ekvivalentů podle regionální závislosti: dynovačka, binovačka, hodovačka, karabáč, koleda, mrskačka, šlehačka, šmerkust, tatar, žíla a mnoho dalších.

Jak uplést pomlázku.
Návod Více smajlíků ke stažení
  1. Krok
    1
    Uřízněte osm přibližně stejně dlouhých a stejně silných vrbových prutů a ještě jeden navíc na rukojeť. Neplatí, že čím silnější, tím lepší, spíš naopak. Čím slabší, tím méně vás budou bolet prsty.
  2. Krok
    2
    Pruty srovnejte tak, abyste měli všechny silnější konce na jedné straně.
  3. Krok
    3
    Devátý proutek podélně rozřízněte. Jeden jeho konec prostrčte mezi ostatních osm prutů a začněte omotávat. Hodně utahujte a konec několikrát provlečte opět mezi jednotlivé pruty. Máte-li hotovou rukojeť, můžete začít se samotným pletením.
  4. Krok
    4
    Rozdělte si pruty na čtyři a čtyři a srovnejte je tak, abyste si je mohli v duchu očíslovat od jedné do osmi. Vezměte levý krajní prut a horem jej prostrčte mezi šestým a sedmým prutem (neboli prostředkem čtveřice na pravé straně) a spodem jej vraťte zpět nalevo – ovšem na vnitřní kraj, tedy na čtvrtou pozici. Nyní stejný způsob, jen z opačné strany. Vzít osmý prut, horem jej prostrčit mezi dvojku a trojku a spodem umístit na pozici pět.
  5. Krok
    5
    Stále je třeba dbát na to, abyste od sebe oddělili pravou a levou čtveřici prutů. Kdyby se vám totiž smíchaly, těžko byste dohledávali, kde jste skončili. Také se snažte pomlázku dobře a stejnoměrně utahovat, aby se neohýbala.
  6. Krok
    6
    Pokračujte s pletením až do doby, než vám dojde jeden prut. Pak svažte každou čtveřici zvlášť a nakonec ještě dohromady. Přidejte pentle a můžete jít koledovat!
Řezám proutky u potoka,
hastrmanka na mě kouká,
hastrman se rmoutí,
že mu řezám proutí.

Vylez hastrmane z vody,
budeme plést pamihody,
utáhnu Ti jednu,
potopíš se ke dnu.

Pletu pletu pamihody,
polez hastrmane z vody.
Upletu je z osmi proutků,
dáš mi vejce ze dvou žloutků,
ze dvou žloutků, ze dvou bílků,
pak Tě šlehnu přes kobylku.

A ZDE NAJDETE I POSTUP -PLETENÍ POMLÁZKY


Jidáše
Třeme v míse omastek, trochu cukru. Můžeme přidat 3-4 větší vařené, pak loupané brambory, 3-4 celá vejce. Sůl, mouku přesátou a z kvasnic vykynutý kvásek. Mlékem zadělej rukama tužší těsto a dobře je vypracuj. Nech zkynout. Zkynuté dej na pomoučněný vál. Rozválej v 1-2-3 i více kusů. Dle množství těsta v podlouhlé šišky. Řež kousky. Vyválej v podlouhlou šišku. Slož, dej na potřený plech. Nech zkynout. Zkynuté potři vejcem, posyp kmínem se solí anebo mákem a pěkně peč.

4 komentáře:

  1. Keďže som vyrastala s chlapcami, mojimi bratmi, ako decko som vedela vyrobiť aj píšťalku. Nebyť tohto článku, ani si na to nespomeniem :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, přeji Ti krásné prožití velikonočních svátků.

    OdpovědětVymazat
  3. Jé - píšťalka. A povedla si ti někdy, že i pískala? Ono to není tak jednoduché. Nám se to povedlo asi jednou. Jinak většinou kůru při otloukání rozbiju.

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, píšťalku jsme si dělaly jako děti...Zaujaly mě jadáše s bramborami...
    Moc zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat

VYBRANÝ PŘÍSPĚVEK

LEVANDULOVÉ ♥

Každý rok se těším na voňavá kvítka levandule.......nastal čas..... sklízím a tvořím. Tak tady je moje první levandulové tvoření.......a ...