úterý 21. června 2011

♥♥♥ Levandule a Tořivky ♥♥♥

Použito z webu-pěstování a stříhání levandule.



Při vysazování levandule je třeba najít vhodné stanoviště. Ideální je vložit sazenice levandule na suché otevřené místo, které je vystaveno dostatečnému slunečnímu svitu. Určitě je také vhodné zabezpečit dobrý odtok vody. Půda, do které levandule klademe, musí být spíše suššího charakteru, propustná a vápnitá. Dejte si pozor na příliš mokrý substrát!  Levandule se sadí na jaře do nějaké misky anebo truhlíku na jaře a vzrostlé sazenice se následně po dorostení přibližně do 10 centimetrů je třeba je přesadit na otevřený záhon. V květnu se sazenice levandule dávají do sponu pohybujícího se mezi 45 až 60 centimetry, aby vytvořily později živý plot. Levandule se rozmnožují na jaře díky stonkovým řízkům.

Fotografie mé vypěstované levandule

Další rady při pěstování levandule

Poměrně důležitou součástí v průběhu růstu je stříhání levandule. K tomu je třeba přistoupit na jaře. Větve se seřezávají za účelem dosažení mohutnějšího květenství. Určitě je třeba přistoupit ke stříhání po odkvětu. Levandule je třeba také kvalitně zazimovat. Při teplotách kolem – 10 stupňů Celsia je nutné rostliny zakrýt slámou anebo chvojím. Nutné je také zahrnutí kořenů čerstvou zeminou. Jestliže se ptáte, která část levandule se sklízí, pak odpověď zní, že mladé listy, Právě z nich poté vzniká vonný prášek, který se dále zpracovává.


TOŘIVKY

1 komentář:

  1. Taky pěstuju tořivky, ale tu bílou s modrým okrajem jsem ještě nikde neviděla, je krásná.

    OdpovědětVymazat

VYBRANÝ PŘÍSPĚVEK

LEVANDULOVÉ ♥

Každý rok se těším na voňavá kvítka levandule.......nastal čas..... sklízím a tvořím. Tak tady je moje první levandulové tvoření.......a ...