MŮJ PRVNÍ KVÁSKOVÝ CHLEBA......dlouho jsem hledala ten správný recept......sledovala různá videa a prohlížela weby.......no, a pak jsem se do toho pustila.
Vyčetla jsem, jak založit kvásek..........chleba jsem samozřejmě pekla,ale ten z droždí.....pořád mě lákalo vyzkoušet ten kváskový.
Na založení kvásku jsem použila ŽITNOU MOUKU tmavou chlebovou(PENAM)
Do nádoby s víčkem jsem si dala 4 lžice mouky,a vlažnou vodu..lžící zamíchala a vytvořila hustou hmotu....na nádobu položila víčko a nechala při pokojové teplotě do druhého dne odpočívat.Druhý den jsem kvásek přikrmila...rozmíchala,přidala 3 lžíce mouky vlažnou vodu a opět promíchala a zakryla.Třetí den jsem vše opakovala,bylo vidět jak kvásek pěkně pracuje.Čtvrtý den jsem odebrala část kvásku do nové sklenice a dala do ledničky.V původní nádobě jsem si ponechala necelé dvě lžíce a opět stejně přikrmila.Pátý den jsem si připravila mísu dala jsem do ní 150g mouky,60g kvásku a 150ml vody....zamíchala a nechala jsem si to do druhého dne rozkvasit.
TAKTO TO VYPADÁ PO ROZKVAŠENÍ
PŘED PEČENÍM
Na hnětení těsta jsem použila domácí pekárnu
Přendala do ní rozkvašenou hmotu,nalila 350 ml vody....přidala sůl,kmín a 300g žitné chlebové mouky,300g pšeničné mouky.
Po dokončení programu v pekárně jsem si těsto dala na vál, a zapracovala do něj předem namočená SLUNEČNICOVÁ SEMÍNKA a hnětla a překládala.....
Ošatku jsem si vysypala moukou a vložila do ní vytvarovaný chléb.
Poté nechala zhruba 3,5 hodiny kynout.
Nechala jsem vyhřát troubu s dvěma plechy na 250 stupňů,.....na jeden se sesune připravený chléb na pečícím papíru, a do druhého se nalije voda k zapaření trouby.
Pekla jsem cca 15 minut na 250 stupňů,pak vyndala plech se zbytkem vody a snížila teplotu na 180 stupňů a dopékala chléb.Chléb jsem pekla zhruba 45 minut.....poklepala jsem zespoda na něj a pěkně zněl.
Dala na mřížku chladnout.
Tak, to je moje první zkušenost z pečení kváskového chleba.
JE OPRAVDU MOC DOBRÝ
HEZKÝ VEČER
MARŤULA
Super první kváskový chléb. Já kváskuji už čtyři roky, chléb v obchodě dávno nekupujeme.
OdpovědětVymazatPřeju hezké dny.
Vypadá báječně. Já stále peču z droždí, na žitný kvásek jsem si stále netroufla, snad to překonám a dokopu se k činu :o).
OdpovědětVymazatÁla
Chlebík vypadá báječně, chleba taky peču. Tedy doposud jen z droždí. Ale podle tohoto receptu to konecne taky zkusím z kvásku. Zuzana
OdpovědětVymazatChlebík vypadá báječně, chleba taky peču. Tedy doposud jen z droždí. Ale podle tohoto receptu to konecne taky zkusím z kvásku. Zuzana
OdpovědětVymazatAhoj Marťulko,
OdpovědětVymazatšikulko.Chlebik vypadá úžasně.Ja jsem kváskový zkusila jednou a moc doma neuspěl.Bezlepkové mi jdou,ale s kváskem nějak bojuji.
Měj se moc hezky.Z ❤
Marti, tak to jste mě tak navnadila!Chlebík máte jak malovaný. Dosud jsem pekla chleba jen z droždí, sháněla jsem i kvásek v pekařství, nikde neměli..Zdá se jednoduché si ho vyrobit, zkusím to tedy podle vašeho návodu. Moc jste mě potěšila, zapojím samozřejmě pekárnu, e to neskutečný pomocník - těším se na tu vůni..Krásné dny, Libuš
OdpovědětVymazat