sobota 10. února 2018

MASOPUSTNÍ ODPOLEDNE U NÁS


Masopust u nás
Je bezva,že se zachovává tato tradice.Jako každoročně i dnes šel po obci masopustní průvod......bezva odpoledne

(použito z webu)
Tradice masopustu v posledních letech zase ožívá.
Nasytit se a pobavit před postním časem předjaří, to byl základní cíl masopustu, který trval od Tří králů do Popeleční středy. Tato tradice vznikla v dobách středověku a oblibu si velice rychle našla u všech vrstev obyvatel – od nejchudších po bohaté, na venkově i ve městech. Také dnešní podoba masopustu nabízí především hojnost a veselí.
Průvody masek-Konaly se tedy na masopustní úterý před popeleční středou. Za doprovodu hudebníků chodívaly maškary dům od domu a prováděly různé rozpustilé kousky, aby pobavily vděčné diváky. Nejoblíbenější maskou byl medvěd, jako symbol plodnosti.








Našemu ALEXOVI se to moc líbilo......nikoho se nebál.... a na to, že je mu 17 měsíců toho ušel za maskami až,až.....ani nechtěl domů.

Mějte hezký zbytek víkendu
MARŤULA

3 komentáře:

  1. Mám ráda takové akce. A je moc dobře, že se tyto zvyky udržují.
    Hezkou neděli!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Marti,
    masopustní průvody mne vždy lákaly.Bohuzel u nás se nezachovaly..A směny mi nedovolí podívat se na ně někde dál od nás..Tak moc děkuji za nádherné fotky od Vás..Lexik je kouzelný.
    Marťulko krásný nový týden ti přeji.Z ❤

    OdpovědětVymazat

VYBRANÝ PŘÍSPĚVEK

LEVANDULOVÉ ♥

Každý rok se těším na voňavá kvítka levandule.......nastal čas..... sklízím a tvořím. Tak tady je moje první levandulové tvoření.......a ...