Na slaninové dalamánky budeme potřebovat:
150 g žitné chlebové mouky
350 g hladké pšeničné mouky
13 ml octa
3 g kmínu
330 ml vlažné vody
10 g soli
větší polovina z kostičky droždí
Anglickou slaninu a já přidala i zelené olivy.Slaninu jsem nakrájela na velmi drobné kostičky a osmahla na pánvi.Po vychladnutí jsem ke slanině přidala olivy....taktéž nadrobno nakrájené
Do mísy dáme odvážené mouky,sůl,kmín,ocet, vlažnou vodu a rozdrobené droždí.Promícháme a přidáme směs z pánve.Kdo chce, těsto hněte v robotu, a kdo nechce tak těsto zpracovává ručně.
Mělo by vzniknout lehce lepivé těsto.Pokud lepí hodně přisypáváme mouku a hněteme a hněteme.
Necháme chvíli v klidu.Poté těsto rozdělíme na stejné díly...jeden kousek asi tak kolem 60 g.
Na pomoučněném válu z každého kousku uděláme bochánek a necháme cca 30 minut odpočívat.
Pak dalamánky opatrně vezmeme a na vlhké utěrce poválíme a obalíme v žitné mouce.
Potom dáme dalamánky na plech a ještě je necháme asi 30 minut kynout.
Dejte si předem zahřát troubu troubu na 250 stupňů.
Když dalamánky zvětší svůj objem nařízneme každý nožem(zoubkatým)podélně a řez namočíme vodou za pomoci mašlovačky.Můžeme posypat solí a kmínem.Do trouby dolu si dáme plech s vodou a vložíme plechy s dalamánky(ty nejlépe dát na pečicí papír).....pečeme cca kolem 10 minut...pak plech s vodou odstraníme a pečeme dalších 12-15 minut již při teplotě 180 stupňů aby vytvořily kůrku.
Mohu říci,že skutečně tak chuťově dobrý dalamánek jsem ještě nejedla.
Křupavý na povrchu,uvnitř měkký.......myslím dobré těsto i na chleba.
Musí tam být ale ta žitná mouka.
Tak teď jsem si to pochválila a jdu si dát ještě jeden.........ve spojení z tím salátem to opravdu nemá chybu.
Určitě vyzkoušejte.
SALÁT
Pórek,ředkvičky,pečené kuřecí prso,petržel a pažitka,
sůl,pepř,zakysaná smetana a dvě lžíce majolky.
Můžeme přidat pár kapek citrónu.
Dobrou chuť!
Přeji Vám všem klidný a pohodový víkend
Marťula
Marti, určitě recepty vyzkouším, dalamánky vypadají opravdu luxusně. Měj se hezky.
OdpovědětVymazatPaaaani to je ale dobrotka...aaach ale by som si dala. Fotky uplne luxusne.
OdpovědětVymazatChybí mi v receptu droždí množství,jinak vypadají výborně,
OdpovědětVymazatDíky moc....to nejdůležitější jsem zapoměla
VymazatTy vypadají hodně dobře, určitě vyzkoušim.
OdpovědětVymazatO všem? Ovšem!
Marti hned bych moc ráda ochutnala.:-)
OdpovědětVymazatUkládám si recept. Krasný den,pa Z
Mňam, určitě vyzkouším!
OdpovědětVymazatMarti, měj hezký den. Helena