pondělí 29. června 2015

Na kole


                                              Já, a kolo začínáme být zase kamarádi.
Dnes ráno jsem se vracela z práce domů,počasí nic moc,trochu pršelo a bylo zataženo,tak jsem si říkala.....Kde je to slibované teplé a slunné počasí?
Dočkala jsem se, a tak jsem odpoledne vyndala kolo, sedla,vzala foťák a jela.Kdo navštěvuje můj web ví,že mám ráda přírodu,kytičky,zvířátka........a plno jiných věcí.
Tentokrát jsem jela sama,ale nevadilo mě to.Seděla jsem na břehu rybníka a sledovala labutě a kačenky,byly u  mě hodně blízko a tak jsem je
.fotila a jim to vůbec nevadilo.Bylo tam tak dobře,že se mě ani nechtělo jet dál.
Bylo nádherně, slunce se odráželo na vodní hladině.

                                                    Obloha byla nádherně modrá s mráčky.
Cyklostezky u nás vedou převážně  mezi poli,na jehož okraji naleznete vlčí máky,chrpy,heřmánek a ostrožku polní.Málem bych zapoměla na třezalku.Tak jak za mého dětství.

Z webu:
Třezalka tečkovanáTřezalka byla od nepaměti považována za kouzelnou a léčivou bylinu, uplatňující se i v magii a při léčbě nejrůznějších chorob, počínaje ochranou před bleskem a konče náměsíčností. V malých žlázkách obsažené červené barvivo hypericin, nazývané „krev sv. Jana“, má zřejmě hlavní podíl na tom, že třezalka byla opředena řadou pověr. Mléko koz či krav, které spásly větší množství třezalky, se hypericinem zbarví do růžova, což ve středověku nemohlo být vyloženo jinak, než že krávy dojí krev, protože byly uhranuty. Byl to zajisté dobrý důvod k tehdy oblíbeným honům na čarodějnice.


Cestou zpět jsem se zastavila pro muže v práci,ten shodou okolností jezdí na kole též a právě i do ní.Má to kousek.

To modré Ostrožka polní.Já mám tu zahradní.
Na to vysoké obilí určitě zajdu.
Tak jsem měla příjemné odpoledne v přírodě, a vůbec mě nevadilo, že jsem byla sama.Máte to také někdy tak.
Ještě zítra mám volno,tak uvidím zda třeba zase někam nepojedu.
Hezký večer, mějte se Marťula

Potpourri......a levandulové paličky


pot-pourrí je označení nádoby obsahující směs sušených vonných rostlin a koření, která má za cíl vytvářet příjemné ovzduší v obytných prostorech.

Sušila jsem okvětní lístky pivoněk,levandule a růže stolisté.Barva po usušení zůstala takřka stejná,a ta vůně co se při sušení linula.....


Levandule pěkně rozkvétá a já se po roce zase pustila do výroby paliček.
Vyzkoušela jsem i levandulovou kytičku.....tentokrát se stonky ohýbají směrem ke květům.

No a pár foteček ze zahrady.
Nádherné květy ostrožky stračky...DELPHINIUM
Lilie od KVĚTUŠKY
(a ta bílá je letos nová)


Hezký den Marťula


neděle 21. června 2015

Jen tak....no prostě neděle

První levandulové kytičky.
Ach ta nádherná vůně!Také máte rádi levanduli?
Co vše vyrábíte z levandule? Já mám ráda levandulové paličky,ty loňské po promnutí ještě nádherně voní,také trochu suším do polštářků nebo do ušitých srdíček.Loni jsem háčkovala levandulovou panenku,i to je pěkná dekorace.No prostě levandule kam se podíváte.I letos jinak nebude.


Meduňkovo- mátový sirup
s mou oblíbenou limetkou.
Tentokrát jsem dala cukr půl třtinový a půl krystal.
Nesmí se zapomenout na kysel.citronovou..Šťávu uchovávám v lednici.Je moc dobrá,alespoň nám chutná. 

Sušené květy pivoněk
Rozkvetly tak nějak moc rychle.pak přišel déšť  a lehly k zemi.Musela jsem je svázat,aby ta nádhera květů alespoň chvíli vydržela.
Ty co pomalu opadávaly jsem sušila v sušičce.Ta vůně......nádhera,netrvalo to dlouho i ten odstín je stejný.Loni jsem si sušila takto stolistou růži.I letos se na ni chystám.
Mezi polem,
vede stezka po které jezdíme na kole.
V dáli je vidět věžička Průhonického zámku.
Obdivovala jsem krásu obilí které v těchto místech roste,a nejen to,je zde plno vlčích máků,chrpy a heřmánek.Připomíná mě to moje dětství,bydlela jsem na vesnici,každý říkal v zapadákově.Já tedy bydlím na té vesnici pořád,ale přiblížila jsem se hodně ku Praze.


Hezký večer 
Marťula


sobota 20. června 2015

Památky

Volný víkend se musí využít.Takže jsme se vydali na výlet.Sice počasí ráno když jsme vyjížděli nic moc,ale přesto jsme to riskli a jeli.
Nevím co mě to napadlo,no prostě jsem si vzala dosti nevhodnou obuv na výšlap,to mě došlo až dost pozdě.Že bych unesla nějakou bundu, a ne jen svetřík, je věc druhá,ale co...nakonec jsem vše zdolala a zima mě nebyla, příště se polepším.
Co bylo hlavní, počasí se vydařilo.Výhled z Hazmburku do okolí byl nádherný.Viditelnost dobrá,trochu to nahoře fičelo,ale šlo to.Výšlap nahoru cca.. 3/4 hodinky,dolů to šlo již lépe......ale ty boty.


HAZMBURK
(z WEBU)
Do dalekého kraje viditelná zřícenina hradu se tyčí na holém čedičovém suku (na tom, co zbylo z pradávné sopky) a na rozdíl od stromovím porostlého Řípu, jenž sedí v rovině na východě, je zde výhled kol dokola do širého kraje. Výhled si můžete ještě vylepšit výstupem na Bílou věž (hrad má dvě vysoké věže a hádejte, jak se jmenuje ta druhá) – vidět je krásně i památná hora, dlící na východě zpravidla v lehkém mlžném oparu. Když by (dejme tomu) praotec Čech minul Říp a pokračoval dál na západ, mohl naši vlast omrknout třeba právě z Hazmburku. Že tak neučinil, usadili se zde místo Čechů Lučané (tedy alespoň podle „tak řečeného“ Dalimila), kteří pak vedli luckou válku proti českému knížeti Neklanovi.
Pokud vylezete až nahoru, naskytne se vám překrásný výhled do krásné krajiny.


Státní zámek LIBOCHOVICE....vše potřebné se dočteteZDE 
Nádherný park
v takzvaném „anglickém“ slohu.
Dnes  to zde byla samá nevěsta a chvíli před námi skončila doslova pohádková svatba.






Vodní hrad Budyně nad Ohří


Hezký sobotní večer
Marťula


pondělí 15. června 2015

Něco málo ze zahrady, a mé nové tvoření

Třetí díl  UČÍME SE HÁČKOVAT.... ZDE

Květena z naší zahrady.
Víkend byl pro mě pracovní...byl náročný.Takže žádné kolo,koupání či výlet....snad tento týden si to vynahradím.Dnes se sice dosti ochladilo,ale seděla jsem pod pergolou a tvořila papírové obdélníky,pro mé nové tvoření.
Samozřejmě jsem si nezapomněla projít zahradu, a podívat co nového rozkvetlo, a také jsem se trochu zděsila, jak po dešti vyrostl plevel.....ach jó.

Rozkvétají OSTROŽKY........klasická to trvalka našich babiček, venkovských zahrádek i zámeckých parků.Stračka neboli ostrožka prospívá na slunečném stanovišti v propustné, výživné, vlhčí zahradní zemině.


Opět nádherně kvete stolistá růže,je rozkvetlá naplno a nádherně voní.
Bohužel její květy moc dlouho nevydrží.
Pivoňky se po dešti ohly k zemi, lilie od Květušky co nevidět rozkvetou.
Ukázka mého nového tvoření..........víte někdo co to je za techniku?A co to asi tak vlastně bude?
Pokud někdo ví a nebo již zkoušel a vlastní výrobek.....prosím napište mě.
Já to samozřejmě vím,ale co vy!
Hezké dny přeje Marťula 


neděle 7. června 2015

Jezírko


Po sobotním parném dni,kdy jsme z části odpočívali,slunili,koupali,ale hlavně byl u nás dětský den, a náš Adámek si ho bezva užil a my s ním.
A tak dnes kdy slunce tak nepálilo,ale bylo hezky jsem dostala na výběr,buď výlet,nebo jet na kole a to poslední vyčistit jezírko.
Protože ráno  bylo pod mrakem,vypadalo to že snad bude pršet, tak jsem rozhodla vyčistit jezírko, které to již nutně potřebovalo. Odpoledne byl čas i na to kolo.

Vyčerpat vodu,vylovit rybičky.....to ještě jde,ale pak vydrhnout stěny jezírka, to dá trochu více práce..Bosky, šupky do jezírka,no..........šlo to docela dobře.Pomocníkem mě byla vapka,ten kdo snad neví co to je ....najdete pokud kliknete ZDE ta vyčistila nánosy řad na stěnách a pak přišel na řadu rejžák,vydrhnout,spláchnout a je to.
Hlavním pomocníkem bylo samozřejmě čerpadlo k odčerpání vody z jezírka. 
Pak jsme napustili a nakonec vrátili zpět rybky a leknín.
Zvířectvo je na zimu i s vodníkem uklizeno.
Nový přírůstek k jezírku.
No a tady šup na kolo......a kam to bylo......no přece na přehradu......a jakou?Projížďka byla  i s koupáním bezva.


No, a máme pomalu po víkendu, a je před námi nový pracovní týden.
Tak se mějte Marťula




úterý 2. června 2015

DÍL ..2 UČÍME SE HÁČKOVAT

Pokračování  druhé UČÍME SE HÁČKOVAT najdete ZDE ( klikni)

U nás na zahradě

Po pracovním víkendu dva dni volna,které dneškem končí.A tak včera šup na zahradu......posekat,obhlédnou co kde kvete nového a samozřejmě tu a tam vytáhnout nějaký ten plevel.
Počasí je sice trochu jiné než jsem očekávala,ale co naděláte.Chvíli slunce,pak se zatáhne a zaprší,a tak pořád kolem dokola.Ani dnes to není zatím jiné, až na ten déšť.....zatím bez něj,ale co není může být.Přesto všechno je posezení venku příjemné.

Je potřeba vyčistit jezírko......máme nového nájemníka......žabičku.Nechtěla se nechat vyfotit,schovávala se pěkně v žabinci.
Clematis.....také zdobí pergolu obřími květy,není jich moc,ale jsou moc hezké.

Pomalu začíná rozkvétat stolistá růže.Naše růže sousedí s pergolou. V době plného květu nádherně voní.
Dočetla jsem se:

Aktivní fytolátky růže stolisté napomáhají zastavovat průjem, nadměrně silnou menstruaci, zlepšují potíže trávicího ústrojí, a pozitivně pomáhají při nespavosti. Pomáhají ochraňovat játra, srdce, slezinu, svaly, sliznici žaludku a střev. Napomáhají udržovat správnou hladinu cholesterolu, optimální složení střevní mikroflóry a harmonizují centrální nervový systém. Rovněž pomáhají eliminovat riziko vzniku ledvinových kamenů, zvýšené tvorby modřin, revmatu, aterosklerózy a alergií. Růže stolistá tonizuje organismus, omezuje riziko vzniku smutku a deprese.

Ještě mám loni nasušenou.Její barva  a vůně zůstala v uzavřené sklenici takřka stejná.

Tak se mějte hezky  a pokud možno sluníčkově a doufám,že víkend bude krásný........mám volno.
Marťula






pondělí 1. června 2015

Učíme se háčkovat..... 1

Potřebujete pomoc,poradit.....chcete se naučit háčkovat a nevíte jak nato?
Tak se začtěte......vezměte bavlnku,háček posaďte se a půjdeme pěkně od začátku.
I já jsem se podle toho kdysi učila......materiál použitý je starý skoro 35.let.Mám ho uschovaný a teď se s vámi o něj podělím.
Tak a jdeme pěkně od začátku.Toto je první díl.

Začínáme háčkovat
Základem  k vytvoření různých háčkovaných technik je nahození,a tím vytvořená smyčka.
Základními prvky háčkování obyčejného je řetízkové oko,pevné oko,krátký a dlouhý sloupek.
Mimo to jsou ještě ozdobné techniky,jako vícekrát nahazovaný sloupek,pikotka, křížový sloupek,pecička a síťové háčkování.

Držení háčku
Háček vezmeme do pravé ruky tak,aby jeho konec procházel pod sevřenými prsty.Ukazováčkem a palcem jej držíme nahoře pod zobáčkem tak,aby jeho špička směřovala dolů.Při každém nahození,nebo protahování smyčkou jej otáčíme zobáčkem dolů.



Základní oko
Do smyčky vytvořené navinutím pracovní niti u palce vsuneme háček a nahodíme onu část niti,která jde od ukazováčku pod palec tak,že zobáček háčku je otočený částečně nahoru, a nahazujeme zdola nahoru.Nit protáhneme smyčkou,tu pak z palce spustíme a vzniklé oko přitáhneme koncem pracovní niti.Tím máme vytvořené první oko.



Řetízkové oko a řetízek
První oko přidržíme palcem a prostředníkem levé ruky,nahodíme nit vedoucí od ukazováčku a protáhneme prvním okem.Každým dalším nahozením a protažení niti okem na háčku vznikne nové řetízkové oko.

Zabodávání
Než budeme pokračovat je třeba upozornit na malé, ale důležité pravidlo.Začínáme- li háčkovat řadou řetízkových ok,musíme sloupky v první řadě zabodávat za jednu nitku oka základního řetízku..děláme to proto aby okraj háčkování byl pevnější.V dalších řadách už zabodáváme za dvě vodorovné nitky sloupků.
(tady je dobře vidět jak zabodávat)

Pevné oko
Háček vbodneme do řetízkového oka,nahodíme a nahozenou nit protáhneme nejprve nabodnutým řetízkovým okem a pak ještě smyčkou na háčku.Opakujeme do dalších řetízkových ok.Pevných ok používáme při přechodu z jednoho místa na druhé.

Krátký sloupek
Výška jednoho sloupku odpovídá řetízkovému oku.Proto první krátký sloupek háčkujeme až do druhého řetízkového oka od háčku.Vbodneme do řetízkového oka,nahodíme a nahozenou nit protáhneme nabodnutým okem.Na háčku vzniknou dvě smyčky.Znovu nahodíme a protáhneme nahození oběma smyčkami na háčku najednou.Postup pak opakujeme.
Krátké sloupky se dělají v sem tam jdoucích řadách,tedy po líci i rubu.Na konci řady děláme ještě jedno řetízkové oko.


Půlsloupek
Výška půl sloupku odpovídá dvou řetízkovým okům.Pracovní nit nahodíme na háček a vbodneme do třetího řetízkového oka od háčku,znovu nahodíme a nahozenou nit provlékneme nabodnutým řetízkovým okem.Na háčku máme tři smyčky.Ještě jednou nahodíme a všechny smyčky protáhneme najednou.Pak opakujeme postup do dalšího oka základního řetízku.




Dlouhý sloupek(jedenkrát nahazovaný)
Výška sloupku odpovídá třem řetízkovým okům.Nahodíme a vbodneme do čtvrtého  řetízkového oka od háčku.Znovu nahodíme a nit protáhneme nabodnutým okem.Na háčku vzniknou tři smyčky.Znovu nahodíme a protáhneme prvními dvěma smyčkami na háčku.Zůstanou nám dvě smyčky,znovu nahodíme a protáhneme zbývajícími dvěma smyčkami.Na háčku nám zůstane jedna smyčka.další sloupek vbodneme do sousedního řetízkového oka a postup opakujeme.

Pro dnešek je to vše a připravuji pokračování.

Marťula

VYBRANÝ PŘÍSPĚVEK

LEVANDULOVÉ ♥

Každý rok se těším na voňavá kvítka levandule.......nastal čas..... sklízím a tvořím. Tak tady je moje první levandulové tvoření.......a ...